Bak Holdat láthatunk hajnalban

2020 a különleges teleholdak éve. Legutóbb a piros gyümölcsökről elnevezett málna/eper Hold örvendeztette meg az arra érdemeseket, a még szerencsésebbek akár részben fogyatkozni is láthatták.

Ezúttal csak egy szabad szemmel gyakorlatilag észlelhetetlen részleges fogyatkozásban lehet része a fél földkerekségnek Afrika déli és középső szegletétől Nyugat-Európán át az amerikai kontinenst érintve Új-Zéland északi területeivel bezárólag.

Miről is van pontosan szó? A Hold fogyatkozásairól akkor beszélhetünk, amikor szülőbolygónk a központi csillagunk és állandó égi kísérőnk közé keveredik, így egy átmeneti időre eltakarja azt a napsugarak elől. Teljes a fogyatkozás ha az égitestek pályái úgy keresztezik egymást, hogy a Föld a Hold felénk eső oldaláról nézve teljesen elfedi a Napot. A mostani részleges fogyatkozás a számítások szerint 35%-os lehet, az átlagos emberi szem 50% alatt még megfelelő légköri viszonyok mellett sem képes a NASA ismeretei alapján érzékelni. Látható egész sok helyen lesz tehát, csak épp jóformán senki nem érzékeli.

Közép-európai nyári időszámítás (CEST, azaz GMT+2) szerint a holdnyugta időpontjához nagyon közel, Magyarországon reggel háromnegyed hétkor következik be a Bak (buck) holdtölte, másik ismertebb nevén az évszakhoz tartozó változékony, gyakran viharokkal tarkított időjárásnak megfelelően Thunder Moon. A részleges fogyatkozás ez előtt alig negyed órával kezdődik és nagyjából fél óráig tart.

Úgyhogy a korán kelők jól járhatnak a hajnalban még egy utolsó hajrával teltre kövéredő Holdat nézegetve – ha az égiek is úgy akarják és ezúttal nem lesz megint minden csupa felhő.

Az élesebb szeműeknek az is feltűnhet majd, hogy a két gázóriás, a Jupiter és a Szaturnusz is tiszteletét teszi a jeles esemény alkalmából, alig pár fokra lesznek a Holdtól, az általuk alkotott háromszögben a Jupiter lesz a fényesebb és akiknél akad esetleg kéznél egy színházi okulárénál jobb nagyítású távcső vagy egy kisebb csillagászati teleszkóp, azok most akár a négy Galilei-holdat is obszerválhatják.

Update – vasárnap háromnegyed hét – a fogyatkozás Budapestről így volt megfigyelhető:

(sehogy, mert már jó két órája nyugat-délnyugat irányáben elbújt a Hold a horizont mögött)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!